NITRABOR


 

Naziv

NITRABOR


Proizvođač

YARA


Sastav:
-ukupan azot (N):15,4 %
-nitratni azot: 14,1 %
-amonijačni azot: 1,3 %
-kalcijum oksid (CaO) 25,6 %
-bor (B),
rastvorljiv u vodi 0,3 %

NITRABOR  je granulisano mineralno azotno i kalcijumovo đubrivo koje u svom sastavu još sadrži i bor. Koristi se za startno đubrenje ili za prihranu povrtarskih, voćarsko-vinogradarskih i ratarskih kultura. Aplicira se rasipanjem đubriva po površini zemljišta od faze pred cvjetanje preko početka formiranja plodova pa sve do kraja vegetacionog perioda. Pored toga što obezbeđuje biljke lako pristupačnim azotom, služi i za spriječavanje nastanka fizioloških poremećaja usljed nedostatka kalcijuma kao i za snabdjevanje biljaka neophodnim mikroelementom borom .

Azot u NITRABORU je u obliku nitrata i u tom obliku je direktno dostupan biljkama koje najveće potrebe za njim imaju u fazi intezivnog vegetativnog porasta .
Kalcijum iz NITRABORA utiče na bolju otpornost gajenih biljaka prema napadu biljnih bolesti i štetočina , poboljšava  kvalitet plodova kao i mogućnost njihovog dužeg skladištenja. Kalcijum u zemljištu utiče na poboljšanje strukture zemljišta, a samim tim  na bolji razvoj korjenovog sistema i bolje usvajanje hranljivih materija.
Bor je veoma važan mikroelement koji pozitivno utiče na mnoge fiziološke procese u biljkama. Bor pospešuje klijanje polena i time utiče na bolju oplodnju i pravilno formiranje plodova.

Količina primjene za NITRABOR je  200-350 kg/ha.

VELIČINA PAKOVANJA: 25kg