POLYVERSUM


 

Naziv

POLYVERSUM


Proizvođač

UPL


POLYVERSUM je biološki fungicid i stimulator rasta biljaka, namjenjen za suzbijanje sive truleži (Botrytis cinerea) u zasadu maline.

AKTIVNA MATERIJA: Pythium oligandrum, soj M1;
sadrži 1 x 10⁶ – 10⁷ oospora/g (30 %)a
FORMULACIJA: kvašljivi prašak (WP)

PRIMJENA:

- u zasadu maline od fenofaze cvjetanja, precvjetavanja, formiranja plodova do zrenja plodova (VVSN 61-89) u količini 0,1 kg/ha (1 g na 100m2), folijarno, prskanjem ili orošavanjem. Utrošak vode: 600-1000 L/ha (6-10 L na 100m2)

NAPOMENE:

Nije dozvoljeno miješanje sa drugim fungicidima i đubrivima, niti se preporučuje primjena drugih hemijskih sredstava neposredno prije ili poslije primjene POLYVERSUM-a.
Prije primjene provjeriti da li je oprema za prskanje čista i ispravna. Protresti kesicu preparata i isjeći je makazama, sipati odmjerenu količinu preparata (po mogućstvu čitav sadržaj kesice) u čistu posudu (nekoliko puta ispranu vodom) zapremine oko 20 litara, i dodati vodu. Kvalitet vode nije važan ali bi trebalo da bude 5,5 – 5,7 rN i ispod 35 °C. Nakon što se doda voda sadržaj dobro promješati. Napravljeni rastvor treba da stoji 20 – 30 minuta da bi se aktivirao Pythium oligandrum, zatim ponovo promešati i ovako pripremljenu suspenziju sipati kroz filter direktno u rezervoar prskalice, koji nikako ne smije sadržati ostatke fungicida i koji je do polovine napunjen vodom, započeti sa miješanjem i dopuniti rezervoar sa vodom uz neprekidno miješanje. Nastaviti sa miješanjem dok traje prskanje. Jednom aktivirana suspenzija se mora upotrebiti u roku od 10 sati. Odmah posle primjene opremu za prskanje oprati čistom vodom. Voda od ispiranja se može upotrebiti za navodnjavanje, ili se može izliti na travnjak. Spriječiti zanošenje na susjedne usjeve i zasade. Prilikom tretiranja treba spriječiti kontaminaciju voda (vodotoci, bunari, jezera, izvorišta voda) tretirajući na udaljenosti od najmanje 20 m od njih.

KARENCA:

-nema

PAKOVANJA:
100 g