Decembar


01.

POVRTARSKI RADOVI


Povrtari koji se bave proizvodnjom ranog kupusa u ovom mjesecu vrše sjetvu ranog kupusa.


Za sjetvu ranog kupusa potrebno je odabrati hibride sa kratkim vegetacionim periodom kao što su TIARA F1, RANINI F1 ili FARAO F1. Sjetva se obavlja u stiroporne kontejnere od 104 ili 160 otvora koji su napunjeni sa kvalitetnim SUPERFANTAZIJA ili TRAY supstratom.
 

02.

RADOVI U VOĆNJAKU


Mlade voćne sadnice posađene u jesen se ogrću zemljom kako njihovo korijenje ne bi smrznulo. Mlade sadnice se štite mrežama da ih zečevi i drugi glodari ne oštećuju.
Jedna od  radnji u voćnjacima u ovom periodu je rezidba voća. Zimska osnovna  rezidba svodi se na najmanju moguću mjeru. Pravilnom rezidbom se povećava rodnost i kvalitet plodova.  Za rezidbu je važno odabrati primjeren, kvalitetan alat.  Sa višegodišnjom tradicijom i vrhunskim kvalitetom izdvajaju se makaze i pile za rezidbu italijanskih proizvođača KUKER i CASTELLARI. Male i velike makaze ovih proizvođača, kao i ručne pile, su vrhunske izrade, pravljene od kovanog čelika, čvrste i lagane.U ponudi se nalazi više različitih modela, shodno namjeni i ukusu korisnika.
 

03.

ANALIZA I PLANOVI ZA SLEDEĆU GODINU


U toku ovog mjeseca vrši se analiza godine koja je na izmaku , prave se planovi za sledeću godinu za novu proizvodnu sezonu, vrši se opravka mehanizacije i nabavka mineralnih đubriva kao što su NPK 15-15-15 , NPK 7-20-14, NPK 7-20-30, NPK 8-20-30, NPK 8-16-24, NPK 10-26-26 koja su u ovom periodu godine često najjeftinija. Poljoprivredni proizvođači posjećuju stručna, edukativna predavanja koja za ovu namjenu organizujemo sa našim partnerima.