Xanadu


 

Naziv

Xanadu


Proizvođač

UPL


Sistemični selektivni herbicid namijenjen za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u usjevima ozimih i jarih žitarica.

Vododisperzibilne granule (WG)

AKTIVNA MATERIJA:  Bensulfuron-metil 500g/kg +  Metsulfuron-metil 40g/kg preparata

PRIMJENA:

XANADU je sistemični selektivni herbicid namijenjen za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u usjevima ozimih i jarih žitarica (pšenica, durum pšenica, ječam, tritikale, raž, zob). Djeluje tako što ometa sintezu esencijalnih aminokiselina, inhibirajući diobu ćelija, zaustavljajući rast osjetljivih vrsta korova.

Primjenjuje se kao rastvor za prskanje u dozi od 0,1 kg/ha uz utrošak 200-400 l vode/ha.

Vrijeme primjene: Usjevi se tretiraju od faze kada je treći list razvijen (BBCH 13) do faze potpuno razvijene zastavice (BBCH 39). Najbolji rezultati se postižu kada se korov tretira dok je jako mali i u fazi aktivnog rasta.

SPEKTAR DJELOVANJA:

U ozimim žitaricama dobru efikasnost (>95%) preparat Xanadu je pokazao u suzbijanju: Stellaria media, Lamium purpureum, Capsella bursa-pastoris; zadovoljavajuću (>85%) u suzbijanju Veronica hederifolia, Galium aparine, Matricaria recutita, Polygonum aviculare i Polygonum persicaria, a slabu efikasnost (>70%) u suzbijanju Veronica persica i Papaver roheas.

U usjevima jarih žitarica dobru efikasnost (>95%) preparat Xanadu je pokazao u suzbijanju: Stellaria media, zadovoljavajuću (>85%) u suzbijanju Galium aparine, a slabu efikasnost (>70%) Veronica hederifolia i Papaver roheas.

NAPOMENE:

Da bi se proširio spektar djelovanja i poboljšala efikasnost u suzbijanju korova, Xanadu se može primjeniti sa drugim herbicidima. Tokom miješanja preporučuje se prvo uliti Xanadu u spremni

Xanadu se ne smije primjenjivati u roku od 7 dana od baliranja usjeva.U jesen, odmah nakon normalne žetve usjeva žitarica tretiranih u proljeće, mogu se ponovo sijati ili žitarice (pšenica, durum pšenica, ječam, raž) ili uljana repica, šećerna repa, grašak, paradajz, luk, soja, kukuruz ili riža, bez ikakvih ograničenja.

U slučaju neuspjeha usjeva, mogu se sijati odmah i bez ograničenja samo žitarice (uključujući pšenicu, durum pšenicum, ječam, raž) i soja.

KARENCA

Karenca osigurana vremenom primjene.

PAKOVANJE:

100 g