Atlas


 

Naziv

Atlas


Proizvođač

GALENIKA FITOFARMACIJA


Sistemični i kontaktni folijarni fungicid za suzbijanje prouzrokovača biljnih bolesti u voćarstvu i povrtarstvu


AKTIVNA MATERIJA: ciprodinil 375 g/kg + fludioksonil 250 g/kg preparata

FORMULACIJA: vododisperzibilne granule (WG)

PRIMJENA:

- paradajz -  za suzbijnje prouzrokovača sive trulezi ( Botrytis cinerea).
Tretiranjem tokom cvjetanja, precvjetvanja, formirnja i zrenja plodova u količini od 1 kg/ha. Utrošak vode 400 - 600 l/ha.
- jagoda -  za suzbijnje prouzrokovača sive trulezi ( Botrytis cinerea).
Tretiranjem tokom cvjetanja, precvjetvanja, formirnja i zrenja plodova u količini od 0,6 – 0,8 kg/ha. Utrošak vode 400 - 600 l/ha.
- malina - za suzbijnje prouzrokovača sive trulezi ( Botrytis cinerea).
Tretiranjem od početka cvjetanja do početka sazrijevanja plodova a najkasnije 7 dana pred berbu u količini od 8 kg/ha. Utrošak vode 400 - 600 l/ha.
- borovnica -  za suzbijnje prouzrokovača sive trulezi ( Botrytis cinerea).
Tretiranjem tokom cvjetanja i plodonošenja a najkasnije 10 dana pred berbu u količini od 1 kg/ha. Utrošak vode 500 - 2000 l/ha.
- kupina - za suzbijnje prouzrokovača sive trulezi ( Botrytis cinerea).
Tretiranjem od početka cvjetanja do najkasnije 14 dana pred berbu u količini od 1 kg/ha.  Utrošak vode 500 - 1000 l/ha.
- kajsija - za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova (Monilina sp) tretiranjem od faze otvaranja cvjetova do najkasnije 7 dana prije početka berbe u količini 0,8 – 1 kg/ha. Utrošak vode 600- 1500 l/ha.
- tikvica - za suzbijnje prouzrokovača sive trulezi ( Botrytis cinerea).
Tretiranjem u fazi razvoja plodova  u količini od 0,8 - 1 kg/ha. Utrošak vode 300 - 600 l/ha.
- dinja, tikva, bundeva i lubenica - za suzbijanje prouzrokovača bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum), krastavosti plodova (Cladosporium cucumerinum), antraknoze (Colletotrichum lagenarium) i gumozne plamenjača (Dydimella bryoniae), tretiranjem u količini od 1 kg/ha od početka rasta do sazrijevanja plodova. Utrošak vode 300- 600 l/ha.
 - pasulj i grašak -  za suzbijanje prouzrokovača bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum), sive truleži (Botrytis cinerea), antraknoze pasulja (Colletotrichum lindenmuthianum), siva pegavost lista (Mycosphaerella pinodes) i antraknoze graška (Ascochyta pisi)  u količini od 1 kg/ha. Vrijeme primjene je od pojave cjetnih pupoljaka, cvjetanja i precvjetavanja kao i početkom razvoja plodova (mahuna). Utrošak vode 400 – 800 l/ha.
- jagode, crnog luka, krastavca, borovnica, kupina, i tikvica za suzbijanje prouzrokovača sive trulezi (Botrytis cinerea) u dozma od 0,6 – 1 kg/ha.
- praziluk i vlasac – za suzbijanje prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) i bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) i crna pjegavost (Alternaria porri) u količini od 1 kg/ha. Vrijeme tretiranja je tokom vegetacije. Utrošak vode 300-600 l/ha.
- blitva - za suzbijanje sive (Botrytis cinerea) i bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) u količini 0,6 kg/ha. Vrijeme primjene je od faze pojave prvih listova do faze kada je stabljika dostigla 50 % svoje debljine. Utrošak vode je 400 – 600 l/ha.  
-salata, rukola, endivija, radić i motovilac -  za suzbijanje prouzrokovača sive (Botrytis cinerea) i bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum)

NAPOMENA:

Prije mješanja sa drugim preparatima provjeriti njihovu fizičku kompatibilnost. Ne smije se mješati sa insekticidima izrazito kisele reakcije, kao ni sa preparatima koja sadrže bakar i sumpor.
U toku jedne godine, na istom terenu, maksimalno se može primjeniti tri puta u zasadima maline, kupine, jagode, borovnice i paradajza, a najviše dva puta za ostale namene.

KARENCA:
 -paradajz, krastavac, dinja (u zatvorenom prostoru), tikva, bundeva, lubenica i tikvica – 3 dana
 -malina, jagoda, kajsija, salata, rukola, endivija, radič, motovilac, spanac - 7 dana
 -kupina, borovnica -  10 dana
 -crni luk, vlašac, praziluk, blitva - 14 dana
 -vinova loza, pasulj, grašak -  28 dana

PAKOVANJE:
8 gr, 100 gr, 400 gr